Bossen zijn van levensbelang. Niet alleen voor de miljoenen mensen die in het bos leven. Maar ook voor vele anderen. Bossen herbergen namelijk een schat aan bijzondere plant- en diersoorten en spelen een cruciale rol in ons klimaat. Waarom gaan we er dan zo slecht mee om?
Met GreenTeam - een gelegenheidsformatie van hardlopers en wandelaars - komen we in actie. Zodat we eindelijk een einde kunnen maken aan de wereldwijde bosbranden die nu woekeren. Geld is daarvoor hard nodig. Om jou op weg te helpen met je crowdfundingsactie, hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet.
- Sleep mensen mee in het verhaal
Journalisten gebruiken ze te pas en te onpas. Goede verhalen. Waarom? Simpel gezegd omdat ons brein er dol op is. Ze prikkelen en ze binden. Helaas zullen de verhalen over bosbranden eerder verdrietig dan opbeurend zijn. Maar ze maken wel dat we in actie komen, en dat is wat we hard nodig hebben.
Zo deelde een deelnemer onlangs een aangrijpend verhaal over haar vakantie in Kos. Met eigen ogen had zij gezien hoe Griekse gezinnen hun huizen moesten verlaten, en deze in vlammen zagen opgaan. De lokale bevolking is blij als de meeste branden zijn geblust, maar tegelijkertijd zijn zij ook angstig voor wat er nog gaat komen. Grond is na bosbranden namelijk extra kwetsbaar voor overstromingen en aardverschuivingen. Haar eigen omgeving reageerde geschrokken en doneerden grote bedragen. Het was ineens geen ver van mijn bedshow, maar een ramp die iedereen raakt.
- Beïnvloedingsprincipes van Cialdini: wederkerigheid
Ooit gehoord van Cialdini? Hij is bedenker van de zeven beïnvloedingsprincipes. Het principe wederkerigheid leert ons dat mensen sneller bereid zijn om iets terug te doen als jij hen daarvoor al een gunst hebt bewezen. Wil jij jouw vrienden, familie of collega’s om een donatie vragen? Denk dan eens aan het volgende. Wie weet verhoogt het je kansen:
- Nodig je vrienden uit voor een diner en vertel ze waarom jij een donatie van hen zal waarderen.
- Stel je vrienden voor om samen mee te doen. Een leuke herinnering met elkaar, waarbij je de ander kunt uitdagen om het beste uit zichzelf en deze actie te halen.
- Misschien wel de belangrijkste: elke donateur krijgt er een beter milieu voor terug.
- Bedenk van te voren goed wie je om geld wilt vragen
Ben je van plan om jouw actie online te gooien en dan te zien wie er toehapt? Dan bestaat de kans dat je lang kunt wachten. Bedenk daarom van tevoren al wie je om geld gaat vragen, zo kun je doelgericht aan de slag. Daarnaast zijn we sneller geneigd om ja te zeggen, als iemand ons persoonlijk benadert.
- Vertel niet alleen over de ramp, maar juist ook over de impact
Deze zomer lijkt de klimaatcrisis erger dan ooit. Er woekeren veel bosbranden dicht bij huis (Italië, Griekenland en Turkije) en het recent uitgebrachte IPCC-rapport van de VN is alarmerend. We kunnen ons voorstellen dat mensen zich daar machteloos van voelen. Zet deze wanhoop om in actie, door te vertellen wat Greenpeace kan betekenen dankzij een donatie van hun:
- Miljoenen mensen mobiliseren om grote bedrijven onder druk te zetten die geld verdienen ten koste van het regenwoud
- Monitoring vluchten uitvoeren om illegale boskap te signaleren, bewijslast verzamelen en rechtszaken aanspannen
- Onderzoek doen naar bosbranden
- Vrijwilligers opleiden via trainingskampen en online cursussen
- Brandweerpakken en materiaal aanschaffen voor vrijwilligers
Zo laat je zien dat je niet in de frontlinie hoeft te staan om een impact te kunnen maken.
Ben je geen deelnemer maar wil je na het lezen van deze tips zelf ook een bijdrage leveren? Dan kan dat door te doneren.