Alle ogen op de Amazone

26 Aug 2021

Wie ooit een bezoekje heeft gebracht aan de Amazone, zal het beamen. Er zijn weinig plekken op de aarde die zo groen zijn en waar je je ogen zult uitkijken vanwege de rijke biodiversiteit. Met een oppervlakte van 5,5 miljoen km2 is het Amazonewoud de grootste nog overgebleven jungle ter wereld. Voor nu althans. Want verwoesting ligt op de loer. Zal dit het einde betekenen van dit - onmisbare - natuurgebied? 

Redder van ons klimaat 

De Amazone speelt een cruciale rol in ons klimaat. Als we de Amazone verliezen, verliezen we de strijd tegen klimaatverandering. Dit unieke natuurgebied slaat namelijk gigantische hoeveelheden CO2 op, die anders onze aarde opwarmen. 

Naast bondgenoot tegen klimaatopwarming is het regenwoud ook een hotspot van biodiversiteit. Zo leven er honderden vogelsoorten, duizenden plantensoorten (sommigen met een geneeskrachtige werking) en is het een thuis voor traditionele gemeenschappen. De miljoenen mensen die hier leven zijn afhankelijk van het bos voor voedsel, grondstoffen en water. Zij zijn de beste bosbeschermers;  bos dat zij beheren, is het beste intact. Met gevaar voor eigen leven zetten zij zich dagelijks in om het gebied te beschermen. 

“We staan niet langer toe dat ons volk sterft in deze strijd voor de levens van alle mensen op aarde” - Sonia Guajajara (leider van koepelorganisatie van Braziliaanse Inheemse groepen en familielid van de vermoorde Paulo Paulino) 

Snelle winst boven duurzame oplossingen

Als het aan de regering van president Jair Bolsonaro ligt, is de Amazone er maar om één reden: geld verdienen. De afgelopen jaren werd bezuinigd op alle instanties die de bescherming van het bos moesten handhaven. 

Sinds Bolsonaro aan de macht is, neemt het aantal brandhaarden in het woud toe. Deze hebben geen natuurlijke oorzaak, maar zijn veelal aangestoken door boeren. Zij willen het land gebruiken voor sojateelt, of om er koeien te laten grazen. Soja die hier gebruikt wordt om onze koeien, kippen en varkens te voeden. Het Amazonewoud wordt dus ook verwoest voor onze kipfilets, karbonades en melkproducten! 

Dit doet Greenpeace 

Met Greenpeace komen we in actie. Zo staan wij de Inheemse gemeenschappen bij in het vastleggen en tegengaan van illegale invasie in hun land. Voeren wij onderzoek uit om misdadigers in kaart te brengen en verantwoordelijk te houden. En laten wij drones overvliegen om beginnende brandhaarden en illegale ontbossing op te sporen. 

Door mee te doen aan GreenTeam help je ons een verder in onze missie: de Amazone redden van faillissement. Inschrijven kan idealiter tot 8 september, actievoeren tot 8 oktober. Doe je mee?

Ik doe mee