Een rondje om de wereld rennen te ambitieus? Niet voor Jonathan en zijn vrienden

13 Aug 2021

Een rondje om de wereld rennen te ambitieus? Niet voor Jonathan en zijn vrienden

Afgelopen maand meldde Jonathan zich samen met drie vrienden aan voor GreenTeam. 

“Het is best een lekkere binnenkomer, als je aan je vrienden vertelt dat je een rondje om de wereld gaat rennen. In vijf dagen nog wel. Toen wij deze actie - GreenTeam rond de wereld - met onze vrienden deelden, zagen we wat verbaasde gezichten. Met jouw conditie? Dit is een grap, toch?” vertelt Jonathan. 

Een grap is het zeker niet. Wel moet je het met een korreltje zout nemen. Met GreenTeam gaan we namelijk samen met 999 anderen een afstand van 40.000 km afleggen. Voor de oplettende lezer: dat is inderdaad de omtrek van de aarde. Wij vonden dit een mooi metafoor om aandacht mee te vragen voor de vele bosbranden die nu woekeren en overal ter wereld schade aanbrengen. 

Jij kunt meedoen met je stem, en nu ook met je benen. Loop het vuur uit je sloffen tegen het vuur in de bossen en Doe mee! Samen lopen we een rondje om de wereld tegen de bosbranden. Neem jij ook 40 kilometer voor je rekening? Doe mee

Ready, set, go 

Op 8 september gaan we van start. De een zal dat doen door een rustige wandeling te maken door het bos, terwijl de ander zijn hardloopschoenen uit de kast trekt om een sprintje over de grachten te trekken. Wat jouw manier van deelnemen ook is, uiteindelijk vragen we met z’n alle aandacht voor dezelfde gebieden - daar waar de bosbranden het heftigst zijn. In dit blog nemen we je mee langs een aantal van deze brandhaarden. 

Samen de wereld rond voor de bossen! 

We beginnen onze reis in Nederland. Allicht kan je het je nog herinneren, maar vorig jaar april vond in De Peel de grootste natuurbrand in onze geschiedenis plaats. Het duurde tot eind juni voordat de brand onder controle was. 

De mensen daar ondervindt nog steeds klachten aan hun luchtwegen vanwege de vervuilde lucht. 


Op dit moment heeft het zuiden van Europa onze aandacht. In Italië worden we overvallen door de extreme hitte. We spreken momenteel van een record van 48.8 graden celcius. Een verdrietig tafereel om te zien: vlammen, gevaar en onschatbare schade. Heuvels en bergen blijven in de fik staan en eisen opnieuw levens. Op 11 augustus vroeg de regionale regering om de noodtoestand uit te roepen voor vijftien steden.

Bij de buren in Griekenland is de situatie niet beter. Daar ging de afgelopen week zeker 90.000 hectare bos in vlammen op. Degene die hoopte op een mooie reis, zal van een koude kermis thuiskomen. Want ook in Turkije, onze volgende bestemming, zijn duizenden burgers op de vlucht geslagen voor de heftige vuurzee. 

Tot slot reizen we vanuit Turkije 5.250 km naar het Noorden. Rusland. Het afgelopen jaar ging hier ruim 40 miljoen hectaren aan bosgebieden in vlammen opgaan. Mensen en dieren moesten hierdoor noodgedwongen hun leefgebied verlaten. 

Vrijwilligers in brandweerpakken 

Gelukkig treffen we ook hoopgevende beelden aan. Zoals dat van onze vrijwilligers in Rusland. Zij werken zich dagelijks in het zweet om een einde te maken aan de bosbranden. 

Greenpeace organiseert daar trainingskampen voor vrijwilligers uit het hele land. Een week lang volgen ze workshops, trainingen, leren ze de apparatuur kennen en worden ze in het veld klaargestoomd voor het echte werk. Ruim honderd vrouwen en mannen nemen deze kennis mee naar hun eigen stad of dorp. Daar leiden ze lokale vrijwilligers op om branden te voorkomen en te blussen.

Deze acties zijn mogelijk doordat mensen zoals jij een steentje bijdragen. Dit is voor Greenpeace ontzettend belangrijk, aangezien we geen financieringen van overheden aannemen. Wil je weten wat we nog meer met jouw donatie kunnen doen? Bekijk dan onze Global Mapping Hub en doneer