Wateroverlast en gigantische hittes; door klimaatopwarming komen deze extreme weersomstandigheden vaker voor. Terwijl we in Nederland en onze buurlanden kampten met extreme waterval, is het in bijvoorbeeld Siberië gortdroog. Ook het Amazonewoud droogt snel op. En hoe droger het woud, hoe groter de kans op bosbranden.
Siberië
Door de abnormale droge en hete zomer in Siberië begonnen de natuurbranden dit jaar aanzienlijk eerder. Onlangs was het zelfs 32 graden celsius binnen de poolcirkel! Ook natuurpark en UNESCO-werelderfgoed Lena Pillars in het verre oosten van Rusland werd hard getroffen.
Greenpeace Brandweerteam Rusland
Om deze branden te blussen, heeft de overheid ook de hulp ingeroepen van een door Greenpeace geïnitieerd brandweerteam met als specialisatie bosbranden. Dit bijzondere brandweerteam, bestaande uit experts van Greenpeace Rusland, vrijwillige bosbrandbestrijders uit verschillende Russische regio's en medewerkers van de nationale parken is dit voorjaar opgericht om snel en effectief natuurbranden te lijf te kunnen met detectie-apparatuur zoals drones en hittemeters, blusvliegtuigjes en goed blusapparatuur. En met veel kennis van zaken. Want hoe blus je een vuur dat onder de grond lang kan doorsudderen?
Door de branden gaat niet alleen veel natuur in vlammen op. Permafrost en veengebieden ontdooien, waardoor koolstof vrijkomt die lang in de bevroren toendra was opgeslagen. Bovendien kan as van de branden neerkomen op de nabijgelegen sneeuwbedekking, waardoor het donker wordt, zodat het meer zonnestraling absorbeert en nog sneller smelt. Op dit moment helpt het brandweerteam enkele veenbranden blussen nabij St. Petersburg.
Greenpeace en het Amazonewoud
Aan de andere kant van de wereld voeren onze collega’s van Greenpeace Brazilië een andere strijd tegen bosbranden: daar proberen ze zoveel mogelijk mensen te mobiliseren tegen de onzalige wetsvoorstellen van regering-Bolsonaro om het Amazonewoud open te gooien voor de landbouw- en mijnbouwindustrie. Samen met Inheemse en lokale groepen gaan zij de strijd aan tegen een machtige landbouwlobby die deze nieuwe wetten maar al te graag ziet komen. Een van die wetten moet bijvoorbeeld landroof van voor 2018 legaliseren.
Bosbranden in het woud
De strijd om het Amazonewoud gaat ons allen aan. Het grootste regenwoud ter wereld is cruciaal in de strijd tegen klimaatopwarming. De planten en bomen nemen immers CO2 op uit de lucht en slaan dat op in hun wortel, takken en bladeren. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat het regenwoud nu meer CO2 uitstoot dan dat het opneemt. Belangrijkste oorzaak daarvan zijn de bosbranden, veelal aangestoken door boeren om er vee te laten grazen of om er sojavelden van te maken. Met name in het zuiden, daar waar de landbouwindustrie al de meeste schade heeft toegebracht, is het woud er slecht aan toe.
Ondertussen kampt ook deze regio met steeds langere en intensere droogteperiodes, waardoor het bos verder verzwakt en vatbaarder wordt voor bosbranden. De vicieuze cirkel is daarmee rond; door klimaatopwarming is het woud vatbaarder voor bosbranden en de bosbranden dragen bij aan klimaatopwarming.
Kunnen we nog wat doen? JA NATUURLIJK!
Hier in Nederland moet we haast maken met de klimaataanpak en het beschermen van natuur. Dat betekent naast een drastische CO2-reductie ook het aan banden leggen van de handel in goederen die elders leiden tot ontbossing, zoals soja voor veevoer, palmolie en vlees, met een Europese Bossenwet. Ook ageren we samen met jou tegen de EU-Mercosurdeal, een handelsverdrag dat de handel in vlees en soja voor veevoer alleen maar zal stimuleren.
Jij kunt meedoen met je stem, en nu ook met je benen. Loop het vuur uit je sloffen tegen het vuur in de bossen en word lid van het GreenTeam! Met dit team lopen we een rondje om de wereld tegen de bosbranden. Neem jij ook 40 kilometer voor je rekening? Doe mee!