Ik heb nog nooit zoveel impact gemaakt met een rondje hardlopen

23 Jun 2021

Jan-Willem staat elke ochtend om 6:30 naast zijn bed voor zijn standaard hardlooprondje. Hij begint bij de Stadhouderskade, ter hoogte van het Rijksmuseum, en loopt dan via het Vondelpark, langs het Erasmuspark weer terug naar huis. Het is een routine geworden voor hem. Elke ochtend zwaait hij even naar Jolanda van de bloemenstal, komt hij dezelfde vaders met bakfietsen tegen en haalt hij als beloning een sapje bij Claes van de lokale groenteboer. Deze korte sociale interacties zijn één van de redenen waarom het Jan-Willem elke ochtend weer lukt om zijn hardloopschoenen aan te trekken, “maar nu het een groter doel dient ben ik nog meer gemotiveerd” aldus Jan-Willem.

 

Het grotere doel: bosbranden redden

Iedereen heeft wel eens beelden voorbij zien komen van de rampzalige bosbranden in Australië, Rusland of de Amazone. Deze megabranden zijn een wereldwijd probleem, maar voor veel mensen is dit nog een ver-van-mijn-bed-show. Begrijpelijk, want de bosbranden zijn duizenden kilometers van ons vandaan.

Maar hoe ver de bosbranden ook plaatsvinden, de gevolgen ervan raken ons wel allemaal, ook al zitten we op grote afstand. Bossen zijn cruciaal voor de leefbaarheid van onze planeet. Ze slaan CO2 op, je weet wel, dat gas dat zorgt voor klimaatopwarming.  Bij bosbranden komt deze CO2 vrij en verhitten onze planeet. Hele gebieden verdorren, Inheemse groepen raken hun thuis kwijt. En bij ons zal het water letterlijk tot aan de lippen rijzen. “Ik vind dat erg kwalijk en wil graag in actie komen, maar voorheen wist ik gewoon niet hoe. Nu kan ik het actievoeren gemakkelijk onderdeel maken van mijn dagelijkse routine. GreenTeam is sportief én betekenisvol, ik heb nog nooit zoveel impact gemaakt met een rondje hardlopen.”

 

Liever gisteren dan morgen

Het binnenhalen van het streefbedrag is van groot belang voor Greenpeace. Wereldwijd staan er bossen in brand en de gevolgen voor klimaat, natuur en mens zijn gigantisch. Zo gaat er in Rusland jaarlijks een bosgebied van 40 miljoen hectare in vlammen op. Dat is zo’n tien keer de omvang van Nederland. Ook de situatie in de Amazone is schrikbarend. De afgelopen jaren worden de bosbranden steeds ernstiger en volgen de ontbossingsrecords daar elkaar snel op. Ook de eerste ontbossingscijfers van dit jaar wijzen op nieuwe dieptepunten. . Dat is ernstig, want als we de Amazone verliezen, verliezen we de strijd tegen klimaatverandering.

Gelukkig kunnen jij en ik van betekenis zijn door net als Jan-Willem 40 km te lopen, en actie te voeren. Wist je bijvoorbeeld al dat een merendeel van de bosbranden is aangestoken door boeren om hun landbouwareaal te vergroten? Vaak gaat het om soja voor de veevoederindustrie (niet menselijke consumptie) en vlees. Dat kunnen we niet laten gebeuren!

 

Dit doen we met jouw bijdrage

Dankzij het geld dat we inzamelen met GreenTeam kunnen we veel essentiële stappen zetten. Bijvoorbeeld met het opleiden van lokale brandweermannen, maar ook door inheemse groepen te ondersteunen die zich in Brazilië hardmaken voor de bescherming van onze bossen. Daarnaast zijn we ook in Nederland actief door druk uit te uitoefenen op de politiek. We willen de rechten van de inheemsen beter beschermen en onze betrokkenheid bij ontbossing stoppen.

Jan-Willem rent de komende week nog een aantal kilometers om Greenpeace te helpen met hun missie. “Ik vind het te gek om op deze manier een bijdrage te kunnen leveren aan een duurzamere toekomst. Inmiddels heb ik ook al vier vrienden zo ver gekregen om mee te doen.”